Anonim
Alastair Philip Wiper löytää "jalo epäonnistumisen" Breuerin Modernist Flainen hiihtokeskuksessa

Photo essee: miksi jotkut ihmiset vihaavat Flainen arkkitehtuuria? Saadakseen selville, valokuvaaja Alastair Philip Wiper matkusti Marcel Breuerin suunnittelemaan modernistiseen hiihtokeskukseen Ranskan Alpeilla, jota usein kutsutaan "flegmiksi".

Flaine tilasi vuonna 1960 Eric ja Sylvie Boissonnas, jotka olivat hankkineet sivuston idealla luoda hiihtokohde, joka olisi myös modernismin "mestariteos".

He kutsuivat unkarilaisen arkkitehdin, joka johti omaa yritystään New Yorkissa jakautuneen entisen Bauhaus-mentorinsa Walter Gropiuksen kanssa, suunnittelemaan lomakeskuksen. Breuer loi sarjan esivalukappaleita - materiaalia, joka valittiin osittain täydentämään ympäröivien vuorten kallioita.

Rakennukset sijoitettiin tavalla, joka oli tarkoitettu työskentelemään myös luonnonmaiseman sijasta.

Kustannusten ylitykset ja viivästykset tarkoittivat, että lomakeskus avattiin vasta vuonna 1969 - kolme vuotta sen jälkeen, kun Breuerin New Yorkin Brutalist Whitney Museum -rakennus rakennettiin uudelleen, joka avattiin äskettäin nimellä Met Breuer.

Wiperin mukaan konkreettiset hotellit ja julkiset rakennukset eivät laskeneet hyvin kävijöiden etsiessä perinteisempiä Alppimökkejä, mikä johti Flaine-rakenteiden laiminlyöntiin.

Valokuvaaja selittää tässä valokuvan esseessä, miksi hän uskoo, että viimeaikainen kiinnostus modernismiin ja brutalismiin voi auttaa palauttamaan Breuerin vision Flainesta.

"Mikä upea sivusto! Kuinka vältetään sen pilaaminen?" Marine Breuer, Flainen arkkitehti, 1960

Nopea Google tarkoituksenmukaisesti rakennetusta Flainen hiihtokeskuksesta paljastaa ennen kaikkea yhden: useimpien mielestä se on erittäin ruma.

Yksi modernistisen Bauhaus-arkkitehtuurin arvostetuimmista ja tunnetuimmista puolustajista, Marcel Breuer, rakensi 1960-luvulla. Lomakeskuksella (josta suuri osa on lueteltu Ranskan kulttuuriministeriön suojaamana) ei ollut muuta kuin jalo aikomus.

"Olemme keksineet idean vuonna 1959 luoda jossain Ranskassa prototyyppi kaupunkisuunnittelulle, arkkitehtuurille ja suunnittelulle, jonka välitön kannattavuus ei ole yhtä tärkeä kuin esteettiset valinnat ja ympäristön kunnioittaminen", sanoi perustaja Eric Boissonnas. of Flaine, vuonna 1994.

Kaupan alainen geofysikaalinen insinööri Eric ja hänen vaimonsa Sylvie kiinnostuivat arkkitehtuurista, suunnittelusta ja modernista taiteesta ja päättivät haluavansa osallistua Ranskan kasvavaan talviurheiluteollisuuteen. He rakensivat joukkueen, löysivät sijainnin ja aloittivat projektin, jonka he katsoivat rakentavan "uudelle vuoristoelämälle tarkoitettua asuntokonseptia".

Marcel Breuer, joka tunnetaan muun muassa New Yorkin entisen Whitney-museon, UNESCO-palatsin Pariisissa ja tunnetuimmin Wassily- ja B32-tuolien suunnittelusta, valittiin arkkitehdiksi kunnianhimoiselle uudelle projektille ja työ aloitettiin vuonna 1961.

Lomakeskuksen piti olla autovapaa, ja se oli suunniteltu heijastamaan ympäröiviä vuoria värin ja muodon käytössä. "Rakennuksia ei pidä alistaa haalistuksilta, vaan niiden tulee heijastaa yleistä ja kestävää laatua", sanoi Breuer. "Arkkitehtuurin on perustuttava hyödyllisyyteen. Symmetrialta riippumatta sen aikomusten tulisi olla suorempia, samoin kuin sen moraalisen ja sosiaalisen vastuun … Rakentajan tulisi vapaasti hylätä perinne, olla vapaasti tieteellinen, inhimillinen, epätraditionaali."

Lomakeskus avattiin vuonna 1969 ja myöhempinä vuosina hankki julkisen taiteen kokoelman, jota useimmat suuret kaupungit kadehtisivat - pysyviä ulkoveistoksia asensivat Picasso, Victor Vasarely, Jean Dubuffet ja Carl Nesjar.

Joten mikä meni pieleen?

Easyjet Traveler -lehti tilasi minua valokuvaamaan lomakeskuksen, joka oli nähnyt tekemäni työn toisessa 1960-luvun käsitteellisessä Avoriazin käsitteellisessä hiihtokeskuksessa. Olin kuullut Flainesta aiemmin ja olin innokas näkemään millainen se oli - näet, minulla oli teoria siitä, miksi kaikki eivät pitäneet arkkitehtuurista niin paljon.

1980-luvulla kasvanut, vanhempani ja heidän aikalaisensa muistuttivat minua jatkuvasti siitä, että kaikki oli pilattu 1960-luvulla - kaupunkikeskukset, asuinalueet, pysäköintialueet, kirjastot, sairaalat - ja pääsyyllinen oli konkreettisia ja modernistisia ajatuksia utopistisesta tulevaisuudesta. mennyt pahasti väärin.

Vanhempani eivät ole arkkitehtonista kiinnostuneita, eivätkä useimmat ihmisistä, jotka käyvät hiihtämässä Flainessa - tai "flegmissä", kuten valitettavasti on tullut tunnetuksi -, mutta 1980-luvun pyörittämisen mennessä modernistinen betoni ei ollut paitsi äärimmäisen muodikas, vaan myös melkein loukkaava symboli kaikesta, jonka kaupunkisuunnittelu ja kaupunkien kunnostaminen olivat saaneet aikaan.

Puhumattakaan siitä, että useimpien ihmisten ajatus mukavasta hiihtolomasta sisältää viihtyisiä mökkejä ja hirsipaloja, joita ei pakattu sardiinien tavoin valtaviksi betonilohkoiksi, jotka näyttävät olevan ihmisen ja luonnon vastakkaiset vastakohdat.

Kun vanhetin ja kiinnostuin "visuaalisista" asioista, aloin arvioida uudelleen näitä rakennuksia, joita vanhempien sukupolvi vihasi niin paljon ja huomasin, että monissa niistä oli jotain, josta pidin.

Totta, että monet niistä ovat vain kauheita - ja traagisesti korvattuja rakennuksia, jotka olivat seisoneet satojen vuosien ajan -, mutta kun sain lisätietoja arkkitehtonisesta liikkeestä ja sen taustalla olevista aikomuksista, ymmärsin ja arvostin sitä enemmän.

Joten menin Flaineen, lähdin avoimella mielellä ja tuntemalla, että tässä paikassa tapahtuu jotain ei niin pahaa. Se mitä löysin oli jalo epäonnistuminen.

Ymmärrän ja ihailen sitä, mitä Breuer yritti saavuttaa, ja lomakohteessa on hienoja yksityiskohtia, jotka kaikki on arkkitehdin itse suunnitellut: kappeli, ovenkahvat, takat, kyltit, ikkunat ja upea, kallionmurtajainen hotelli le Flaine - ensimmäinen rakennettava rakenne - dramaattisesti nousee ulos sateen yli.

Mutta lomakeskus on kuori entisestä itsestään - vuosien laiminlyönnit ovat jättäneet rakennuksen sisätilat, jotka on suunniteltu neljän tähden hotelleiksi, tunteen olevansa enemmän kuin paskimpi nuorisohostelli, jossa olet koskaan asunut.

Yksi asia, joka erottuu ennen kaikkea yritettäessä arvioida, onko lomakeskus menestys vai epäonnistuminen, on, että sen luoma arkkitehtuuri ja ilmapiiri ovat melkein yleisesti ottaen epäedullisia, ja tällä hetkellä - alle 50 vuotta valmistumisen jälkeen - ei varmasti ilmentä Breuerin mottoa, jonka mukaan arkkitehtuurin "tulisi heijastaa yleistä ja kestävää laatua".

Se ei ole rakkauden / vihan asia, se näyttää olevan enemmän vain vihaa (toisaalta hiihdolla on aina ollut erittäin hyvä maine). Vaikka en todellakaan vihaa sitä, en myöskään rakasta sitä - mutta se on erittäin mielenkiintoinen.

Uskon, että tapaan, jolla tarkastelemme rakennuksia ulkopuolelta, vaikuttaa kokemuksemme olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa ja olla niiden sisällä, ja ne on niin laiminlyöty ja asetettu tilaan, joka on niin kaukana Breuerin ihanteesta, että se on melkein melkein epäreilua arvioida heitä tässä valossa.

Asiat muuttuvat, uusi hotelli on avattu kunnostetussa Breuer-rakennuksessa, Totem Neigessä, ja se on tehty hyvin, hengittäen, mikä tuntuu uuden elämän ensimmäiseltä hengitykseltä lomakeskuksessa pitkään. Kiinnostus modernismin ja brutalistisen arkkitehtuurin suhteen on nousussa, ja Totem Neigessä Breuerin lomakeskuksen version taustalla oleva henki on pidetty yllä.

Voidaan vain toivoa, että useammat Flaine-hotellit seuraavat esimerkkiä: antaa uudestisyntymisen siihen, mikä voisi olla hyvin epätavallinen lomakeskus, jos noudatetaan alkuperäistä konseptia, ja loistavan esimerkin tietystä ajattelutavasta tietyllä hetkellä.

Nämä kuvat ilmestyivät alun perin Easyjet Traveler -lehdessä helmikuussa 2016. Wiper vieraili joulu 2015, kun Alpeilla oli eniten ennätyslumen lumitasoja useiden vuosikymmenien ajan kyseisenä ajanjaksona.

Lue lisää:
  • Arkkitehtuuri