Anonim

"Sienamakkareista" kasvatettu rakenne osoittaa potentiaalia jätteiden arkkitehtuuriin

Brunelin yliopiston opiskelija Aleksi Vesaluoma on kehittänyt tekniikan sienisateen käyttämiseksi ympäristöystävällisenä rakennusmateriaalina.

Image

Vesaluoma työskenteli yhdessä arkkitehtitoimisto Astudion kanssa Grown Structures -sarjan luomiseksi sieni-sienen vegetatiivisen osan sisältävän sienseenin avulla.

Lontoon Brunel-yliopiston opiskelija Vesaluoma kehitti tekniikan, jossa siensemateriaali sekoitetaan pahvin kanssa ennen kuin se muovataan "sienimakkareiksi", joita hän kutsuu putkimaisella puuvillapannulla.

Sen jälkeen pitkät makkarat asetetaan muotin päälle ja jätetään kasvamaan neljän viikon ajan tuuletetussa kasvihuoneessa.

Vesaluoman mukaan tuloksena oleva rakenne on "sidottu toisiinsa kuin liima" ja voisi tarjota ympäristöystävällisen vaihtoehdon yleisemmin käytetyille rakennusmenetelmille ja -materiaaleille.

Myös osterin muotoiset sienet, jotka kasvavat rakenteessa, voitiin poimia ja syödä. Vesaluoma aikoo käyttää materiaalia pop-up-ravintolan luomiseen, josta kasvatetaan sieniä ja tarjoillaan sienipohjaisia ​​ruokia.

"Sienimateriaalien rakenteellisten potentiaalien tutkiminen voisi auttaa muotoilemaan tulevaisuutta, jossa arkkitehtuuria kasvatetaan alhaalta ylöspäin eikä kuluttaisi resursseja ja aiheuttaisi jätettä", hän sanoi.

"Myseelimateriaalit ovat hyödyllisiä meille ja ympäristölle sekä ovat vain todella viileitä. Ne ovat toinen loistava esimerkki sille, miksi meidän on luotettava luonnon älykkyyteen auttaessamme meitä luomaan uusiutuvampia valmistusjärjestelmiä."

Image

Suomalaiset sienelit ovat yhä laajemmin tunnustaneet hyödyllisenä materiaalina. Eric Klarenbeek käytti sitä 3D-tulostetun tuolin luomiseen, kun taas sieneliittiä tehtiin orgaanisen tornin muodostamiseksi New Yorkin MoMA PS1 -galleriassa.

Se pidettiin Amsterdamin suunnittelijan Maurizio Montaltin "bioteknologisen vallankumouksen" katalysaattorina, mutta Vesaluoma uskoo, että meillä on jonkin verran matkaa, kunnes laajemmat markkinat tunnustavat sen.