Anonim
Image

Le Corbusierin Pariisin koti avaa ovensa yleisölle

Pariisin asunto Immeuble Molitorissa, jossa Le Corbusier asui yli kolmen vuosikymmenen ajan, on avannut ovensa uudelleen yleisölle Fondation Le Corbusierin johtamien kahden vuoden palautustöiden jälkeen.

Fondation Le Corbusier aloitti asunnon palauttamisen vuonna 2016, jonka suunnittelivat ranskalais-sveitsiläinen arkkitehti ja hänen pitkäaikainen yhteistyökumppaninsa Pierre Jeanneret.

Huoneisto sijaitsee rue Nungesser-et-Colin varrella Pariisin 16. kaupunginosassa, ja siellä asui Le Corbusier yhdessä vaimonsa Yvonnen, taloudenhoitajan ja lemmikkikoiran Pinceaun kanssa vuosina 1934–1965.

Image

Fondation on palauttanut Immeuble Molitorin seitsemännen ja kahdeksannen kerroksen asunnon, joka sisältää taidestudion, keittiön, jolta on laajat näkymät läheiselle Boulognelle, ja Le Corbusierin valtameren linjaliikenteen inspiroima makuuhuone - kuinka se olisi ilmestynyt hänen elämänsä aikana.

Yksi 17 rakennuksesta, joista tuli Unescon maailmanperintökohde vuonna 2016, hanketta pidetään johdannana Le Corbusierin Radiant City -hankkeelle, jonka tavoitteena oli luoda ilmava ja valoisa elintila ihmisille tiheässä kaupunkiympäristössä.

Huolimatta vuosien varrella suoritetusta kunnossapidosta huono vedeneristys ja valon virtaaminen kodin isoista ikkunoista olivat johtaneet useisiin pilaantuneisiin seiniin, joissa oli kuorintapinta.

Halkeamia oli myös alkanut ilmestyä joihinkin julkisivun lasitiileihin.

Projektin toteutti monitieteinen ryhmä, johon kuuluivat arkkitehtuurikäytäntö François Chatillon, joka on erikoistunut 1900-luvun rakennusten uudistamiseen, ja maalarin palauttaja Marie-Odile Hubert, joka varmisti seinien uusinnan värisävyissä mahdollisimman lähellä Le Corbusierin alkuperäistä palettia.

Italialaiselle huonekalumerkille Cassinalle annettiin myös vastuu asunnon huonekalujen ja lehmännahkamaton palauttamisesta, joka on oleskelualueella Le Corbusierin allekirjoittaman LC2-lepotuolen mustan nahkaversion vieressä.

Image